Zo maak je zilveren sieraden schoon in een soda-badje

Zilveren sieraden zijn gemaakt om lang mee te gaan, maar na verloop van tijd het wel iets verkleuren naar bruin of zwart. Dit is een natuurlijk en normaal proces en niets om je zorgen over te maken want je kunt je sieraden gemakkelijk weer schoonmaken, hoe je dat doet lees je hier!

Waarom verkleurt zilver?

Zilver verkleurt door de zwavel uit de lucht, er vormt zilversulfide op het sieraad en om je zilver vervolgens weer schoon te krijgen kun je de boel oppoetsen met een zachte (zilver) poetsdoek óf je kunt de chemische reactie omkeren met een warm badje van water, soda en aluminiumfolie. Deze oplossing zorgt ervoor dat de sulfide loslaat van het zilver en zich hecht aan de aluminiumfolie.

Wat heb je nodig?

 • Een (glazen) kom
 • Aluminiumfolie
 • Soda
 • Warm water
 1. Neem een (glazen) kom en bedek deze met aluminiumfolie, leg deze met de matte kant naar boven in de kom.
 2. Voeg 1 eetlepel soda toe en schenk er een beetje kokend water op. Het water kan nu gaan bruisen! Laat het mengsel even bruisen en afkoelen totdat het lauwwarm is. Daarna leg je het sieraad in het water op het aluminiumfolie.
 3. Laat het sieraad even in het water weken, enkele minuten zijn voldoende. Spoel het sieraad daarna goed af met koud water en poets hem eventueel nog een beetje op met een zachte (zilver) poetsdoek.
 4. Nu is je sieraad weer klaar om gedragen te worden!

Extra tips:

 • Je sieraden moeten van echt sterling zilver zijn, anders werkt deze methode niet.
 • Het is vooral erg belangrijk dat het zilver contact maakt met de aluminiumfolie, zodat de chemische reactie goed kan verlopen.
 • Laat liever alleen volledig zilveren sieraden weken in het badje en niet wanneer er ook Swarovski kristallen in het sieraad zitten. De Swarovski kristallen zijn in de hanger gelijmd en dit kan lijm eerder loslaten wanneer je het sieraad laat weken.
 • Ook wanneer sieraden niet verkleurd zijn is het geregeld schoonmaken van zilveren sieraden een goed idee. Wanneer ze veel gedragen worden kunnen de oliën van de huid, huidschilfers en stof er ook in of ophopen.

Wanneer sieraden regelmatig op de huid gedragen worden, ze minder snel zullen verkleuren. Kortom, draag ze dus lekker vaak! Andere tips zijn om je sieraden in een sieradendoosje (zoals degene die bij je je bestelling krijgt!) of luchtdicht plastic zakje te bewaren. Hierdoor komt je sieraad minder snel in contact met zwavel en zal het oxideren dus ook minder snel optreden.